NL
DEENFR

D'n Observant beklimmen

Sinds oktober 2010 is Natuurmonumenten de eigenaar en beheerder van D'n Observant. Deze prachtige heuvel die is aangelegd met dekgrond uit de groeve, is uitgegroeid tot een veelzijdig recreatiegebied. Je kunt hier prachtig wandelen, een stevige hardlooptraining doen of mountainbiken.

Wanneer je D’n Observant  helemaal beklimt, kun je vanaf een stervormig uitzichtplatform genieten van schilderachtige vergezichten!

Ben je moe van de klim? Wandel dan op je gemak naar beneden en rust lekker uit bij het Infocentrum Châlet D’n Observant!

De aanleg van D'n Observant...
Bovenop de kalksteen in de ENCI-groeve ligt een grotendeels onbruikbare deklaag met een gemiddelde dikte van 15 m.  Van 1939 tot 1967 werd met het materiaal van deze deklaag de heuvel D’n Observant opgebouwd. Om afschuiving en uitspoeling van de stortgrond te voorkomen, werden bomen en struiken aangeplant: de eik, es, beuk, haagbeuk, iep, wilde kers, meidoorn, sleedoorn, hazelaar en braamstruik. In 1976 stelde ENCI D’n Observant open voor het publiek. De heuvel is van tientallen kilometers ver te zien.