NL
DEENFR
29 JUNI 2017

HeidelbergCement lanceert vierde editie Quarry Life Award (bericht ENCI)

Quarry Life Award 2018: HeidelbergCement lanceert de vierde editie van haar wedstrijd om biodiversiteit te promoten.

Voor de vierde keer nodigt HeidelbergCement, moederbedrijf van o.a. ENCI, iedereen uit om deel te nemen aan haar internationale wetenschappelijke en educatieve wedstrijd. De «Quarry Life Award» is gericht op innoverende methodes om de biodiversiteit in groeven te bestuderen en te boosten en wil de bewustmaking rond ecologische groeve-uitbating verbeteren. Nieuw in deze vierde editie is de aparte beoordeling van wetenschappelijke projectvoorstellen en gemeenschapsprojectideeën. 

Om aan deze editie deel te nemen, moeten studenten, academici, onderzoekers, ngo's en lokale gemeenschappen een project indienen in een van de zes beschikbare categorieën. Van januari tot september 2018 zet HeidelbergCement de deuren van haar groeven open in 26 deelnemende landen. Ook in Nederland stelt ENCI haar groeve in Maastricht open in het kader van deze wedstrijd.

'Veel van onze groeven vormen een habitat voor zeldzame soorten. Het is dus bijzonder belangrijk om de biodiversiteit in onze groeven te beschermen en de kennis hiervan te bevorderen' , zegt Dr Bernd Scheifele, Voorzitter van de Raad van Bestuur van HeidelbergCement. 'Wij zijn van mening dat de onderzoeksprojecten en -ideeën van de Quarry Life Award bijdragen tot deze inspanningen. Daarom organiseren wij de Quarry Life Award voor de 4de opeenvolgende keer.' 

De Quarry Life Award - een uniek platform
Quarry Life Award is inmiddels een platform geworden om zowel expertise als beste praktijken te ontwikkelen en te delen met verschillende belanghebbenden. Dit wordt zelfs beaamd door de Europese Commissie: 'De Europese Commissie juicht de inspanningen van HeidelbergCement toe om de waarde van de natuur en de integratie van natuurlijk kapitaal en biodiversiteit in de economische besluitvorming te erkennen. We waarderen de openheid om deze bevindingen en beste praktijken te delen' , zegt Daniel Celleja Crespo, Directeur-Generaal voor Milieu bij de Europese Commissie.

Nieuw concept moedigt natuurbehoud en dialoog met stakeholders aan 
Om eerlijke concurrentie voor alle deelnemers mogelijk te maken, is de Quarry Life Award nu opgesplitst in twee categorieën: 'onderzoek' en ' gemeenschap' .

De categorie 'onderzoek' is gericht op wetenschappelijke projecten die de kennis over ecologisch groevebeheer vergroten en leiden tot een verbetering van de biodiversiteit, het landschap en/of waterbeheer. Deze categorie is toegankelijk voor academici, wetenschappers, experten en ngo's. De beschikbare thema's in deze categorie zijn:

  • biodiversiteitsmanagement
  • onderzoek naar habitat & soorten
  • buiten de grenzen van de groeve

De categorie 'gemeenschap' focust op participatie- en outreachprojecten die de banden nauwer aanhalen tussen de groeve en lokale belanghebbenden. Bovendien zal het de bewustmaking en educatie rond biodiversiteit in groeven bevorderen.
Deze afdeling is toegankelijk voor iedereen: individuen, studenten, scholen, ngo's en lokale gemeenschappen. De beschikbare thema's in deze categorie zijn:

  • biodiversiteit & onderwijs
  • groeven en lokale gemeenschappen verbinden
  • klasproject.

Het beste project krijgt € 30.000
Tegen 1 december 2017 zullen de juryleden van elke nationale wedstrijd de ingediende voorstellen beoordelen en de projecten selecteren die aan de wedstrijd mogen deelnemen. De deelnemers zullen worden uitgenodigd om hun onderzoeksproject uit te voeren tussen januari en september 2018.

In het najaar van 2018 zullen de nationale jury's vier nationale prijzen uitreiken: twee voor de beste projecten in de afdeling onderzoek en twee voor de beste projecten in de afdeling gemeenschap (met prijzen van € 5.000 en € 2.500). Tegelijkertijd zullen alle deelnemende projecten ook afzonderlijk beoordeeld worden door een internationale jury en kunnen deze projecten ook internationaal in de prijzen vallen. De beste projecten in elk van de zes categorieën krijgen een internationale prijs van € 10.000. Het beste project ontvangt € 30.000.

Registratieperiode projecten: tot 20 november 2017
Meer info: op de website Quarry Life Award en Facebook/quarrylifeaward

 

naar archief ...