NL
DEENFR

De prachtige Oehoevallei

Sinds oktober 2010 is Natuurmonumenten de eigenaar van de Oehoevallei: een prachtige plek met steile mergelwanden waar de grootste uil van Europa leeft: de Oehoe.  Deze vogels broeden al vanaf 1998 succesvol elk jaar in de wanden van de Oehoevallei.

De prachtige vallei is vrijgemaakt van overmatig bos en struiken en is inmiddels een rust- en stiltegebied. Vanaf de Kiekoet aan de Van Schaikweg, een vogeluitkijkplek op de Sint-Pietersberg, heb je een uniek kijkje op de Oehoevallei en de dieren en planten die er leven.

Met de telescoop kun je speuren naar de machtige oehoe, de grootste uilensoort van Nederland. In de schemer vliegen hier verschillende vleermuizen, in de lente en zomer fladderen vlinders van bloem naar bloem. Op de kalkgronden groeien bijzondere bloemen en planten, zoals een aantal fraaie orchideeën vleugeltjesbloem en grote centaurie.

In de steile wanden zijn extra richels aangemaakt voor meer rust- en broedplekken voor de Oehoe. Hierdoor hebben de oehoes en hun jongen meer gevarieerde uitwijkmogelijkheden.

Natuurmonumenten laat het natuurgebied begrazen door mergellandschapen. Deze dieren zorgen ervoor dat het gebied niet wordt overwoekerd door gras. Bovendien krijgen bomen zo geen kans om groot te groeien.