NL
DEENFR

Het ontstaan van ENCI

De geschiedenis van ENCI gaat terug tot 1926, toen de fabriek werd opgericht met Belgisch en Zwitsers kapitaal.

Na het verkrijgen van een vergunning in 1925, werd in 1926 de Naamloze Vennootschap Eerste Nederlandsche Cement Industrie opgericht. Op 7 september 1928 werd de eerste oven ontstoken. ENCI is dan de grootste en best geoutilleerde cementfabriek van Europa. Het is een industrie van een heel andere orde dan de eerste pogingen tot cementproductie in Nederland. Ze noemt zich de Eerste Nederlandsche Cement Industrie. Na de Tweede Wereldoorlog groeit ENCI uit van een Maastrichts bedrijf tot middelpunt van een industrie op nationale schaal.

In de indrukwekkende, 135 ha grote  kalksteengroeve wint ENCI sinds 1926 kalksteen voor de bereiding van verschillende cementsoorten.

De oudste gebouwen van ENCI dateren uit de jaren twintig. Eén van de voormalige verpakkingsgebouwen van ENCI is in de jaren twintig ontworpen door de bekende architect Frits Peutz. Tegenwoordig is het een plek waar culturele en economische functies aan creatief ondernemerschap worden gekoppeld.

In juli 2018 komt een einde aan de commerciële kalksteenwinning door ENCI. Uiterlijk een jaar erna komt ook een einde aan de productie van klinker, het halffabricaat voor de cementbereiding. ENCI gaat de klinker vanaf dan aanvoeren om er verschillende cementsoorten van te maken. Dit is echter maar van korte duur, eind 2019 besluit het moederbedrijf dat in de zomer van 2020 de cementproduktie gestopt wordt en dat de fabriek gesloten wordt. Zo komt er na 94 jaar een einde aan de cementproduktie in Maastricht.