NL
DEENFR
12|08|2017
22:30 - 02:00

Nachtwandeling met vallende sterren (bericht Natuurmonumenten)

Zaterdag 12 augustus organiseert Natuurmonumenten een nachtwandeling over de Sint-Pietersberg. We gaan proberen om dan ook vallende sterren te zien.

Zaterdag 12 augustus verwachten we een meteorenzwerm. Elk jaar rond deze dag passeert de meteorenzwerm de Perseïden de aarde. Op deze avond gaan we proberen om op de Sint-Pietersberg de vallende sterren van de Perseïden te zien. Maar natuurlijk gaan we ook de stilte van de nacht, de duisternis en vooral het leven van nachtdieren ervaren. We vertrekken om 22.30 uur vanaf het infocentrum bij Fort Sint Pieter en we zijn om 02.00 uur terug. Er zal een sterren deskundige een telescoop opstellen en uitleg geven over de sterren en planeten. Deelname voor leden € 7, niet leden € 10. Kinderen lid of Oerrr lid € 5 en kinderen niet lid € 8.  Aanmelden www.natuurmonumenten.nl/agenda

Dieren in de nacht
Dieren reageren op de nachtelijke hemel. Denk bijvoorbeeld aan ’s nachts vliegende trekvogels. Veel dieren worden ’s nachts pas actief: echte nachtdieren zoals uilen en vleermuizen, maar ook dieren die geleerd hebben om bang te zijn van mensen (met hun honden), zoals dassen, vossen en reeën. Tijdens onze wandeling is de rust op de berg weer gekeerd. We kunnen dan misschien wel dassen en vossen tegenkomen. Als we stil genoeg zijn kunnen we uilen zoals de oehoes horen roepen en misschien zien we reeën in de ENCI-groeve.

Lopen in het donker
Je merkt in het donker dat je scherper gaat horen en als we geen zaklantarens gebruiken, zullen je ogen wennen aan het donker. Helemaal donker zal het deze nacht overigens niet worden. Er staat een halve maan. En de lichtvervuiling uit de omgeving maakt dat het zelfs op maanloze nachten nooit meer echt donker wordt. Neem dus vooral een goede verrekijker mee. Op diverse plekken kunnen we genieten van het nachtelijke uitzicht over het Maas -en Jekerdal en natuurlijk de Oehoevallei en ENCI-groeve. Wil je mee? Meld je dan aan en denk aan wandelschoenen, zaklantaarn en eventueel een verrekijker.

naar archief ...